economie

FNV-leider Heerts over bezuinigingen: kabinet speelt met vuur

Door Shari Deira - 19 juni 2013

De FNV zit niet te wachten op de extra miljardenbezuinigingen die het kabinet wil doorvoeren. Het kabinet ‘speelt met vuur’, oordeelt de werknemersorganisatie. ‘Dit is een slecht plan.’

FNV-voorzitter Ton Heerts zegt dat in reactie op de 6 miljard euro die het kabinet extra gaat bezuinigen om het begrotingstekort volgend jaar terug te dringen.

Brussel

Heerts zei in televisieprogramma Nieuwsuur dat ook werkgeversorganisatie VNO-NCW problemen heeft met de bezuinigingen. ‘Je moet nu niet extra bezuinigen, maar bouwen aan vertrouwen en investeren in mensen en hun werkgelegenheid.’

Als het aan Heerts ligt, gaat het kabinet terug naar Brussel met de boodschap dat de extra bezuinigingen nu niet kunnen doorgaan. ‘De nullijn voor de overheidssectoren die in het maartpakket zit, is voor ons acceptabel.’

Cijfers

Minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA) van Financiën schreef woensdag in een brief aan de Tweede Kamer dat het kabinet hoe dan ook maximaal 6 miljard euro gaat bezuinigen. Het kabinet verwacht in augustus nog cijfers over de economie. Ook als die negatief uitvallen, bezuinigt het kabinet 6 miljard.

Heerts hoopt dat hij het kabinet de komende maanden kan overtuigen van andere maatregelen. Ondanks zijn harde woorden zegt Heerts dat hij er samen met de werkgevers van uit te gaat dat het Sociaal Akkoord ‘staat’ en dat het de vakcentrale afwacht waar het kabinet in augustus mee komt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.