economie

Gemeenten verspillen honderden miljoenen met vastgoed

Door Shari Deira - 17 juni 2013

Gemeenten verspillen jaarlijks 300 tot 400 miljoen euro doordat zij inefficiënt en amateuristisch omgaan met hun vastgoed. Gemeenten gaan niet goed om met onder meer gas, licht en water en met onderhoud van gebouwen.

In een onderzoeksrapport van de TU Delft staat dat commerciële vastgoedbeleggers 20 procent goedkoper uit zijn dan Nederlandse gemeenten, meldt televisieprogramma Nieuwsuur.

Panden

Op de exploitatiekosten kunnen gemeenten zo’n 180 miljoen euro bezuinigen. Gemeenten weten vaak niet wat ze aan vastgoed bezitten.

Een voorbeeld is de gemeente Amsterdam. De VVD vroeg vorig jaar hoeveel vastgoed de gemeente bezit. Amsterdam schatte het aantal zelf op ongeveer duizend gebouwen maar uit onderzoek blijkt dat de gemeente zeker 2.300 panden in haar bezit heeft.

Vastgoed

Ook blijkt dat gemeenten hun commerciële vastgoed vaak niet verhuren voor marktprijzen. Gemeenten laten hierdoor onnodig geld liggen.

Bovendien wordt gemeentelijk vastgoed vaak inefficiënt gebruikt. Schoolgebouwen staan dagdelen legen, wijk- en buurthuizen worden nauwelijks gebruikt en maatschappelijke organisaties gebruiken vaak onnodig veel ruimte.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.