economie

Hoe de geldnood van het mkb gelenigd moet worden

Door Michiel Dijkstra - 12 juni 2013

Het mkb kan al jaren moeilijk aan geld komen. Banken houden het geld op zak, omdat ze van toezichthouders meer reserves moeten aanhouden en omdat de economische vooruitzichten slecht zijn. Een aantal initiatieven proberen het mkb toch van geld te voorzien.

Vijf oud-bankiers vormen de drijvende kracht achter de Kredietunie Nederland. Het idee is dat bedrijven in een bepaalde regio of sector samen een financiële coöperatie vormen: ze lenen dan van en aan elkaar. Later dit jaar worden vier pilot-projecten opgestart.

Naar de beurs

Kredietunie Nederland probeert een bankvergunning te krijgen, zodat ze ook geld kan aantrekken. Het initiatief heeft de steun van het CDA: die wil oprichting van kredietunies makkelijker maken.
Beursbedrijf NYSE Euronext probeert al jaren kleinere bedrijven naar de beurs te trekken en probeert dat nu met Enternext, een beursplatform speciaal bedoeld voor het kleine en middelgrote ondernemingen.
Het vorige initiatief van NYSE Euronext om kleine bedrijven naar de beurs te brengen, Alternext was niet bijster succesvol: in Amsterdam staan er slechts twee bedrijven aan genoteerd.

Europese Unie

In Brussel, ten slotte, woedt al enige tijd discussie over wat er moet worden gedaan aan het gebrek aan kredietverlening aan het mkb.

De Europese Centrale Bank en de Europese Investeringsbank zijn naar verluidt met een initatief bezig, maar helaas is nog niets concreet.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.