economie

Huizenmarkt: 1,3 miljoen hypotheken onder water

Door Shari Deira - 10 juni 2013

Ongeveer 1,3 miljoen huishoudens in Nederland hadden eind vorig jaar een hypotheek waarvan de waarde hoger was dan die van hun huis. Het totale tekort bedroeg ongeveer 65 miljard euro.

Dat blijkt maandag uit cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB). Volgens de toezichthouder gaat het vooral om Nederlanders die de afgelopen tien jaar een huis hebben gekocht en nog niet veel hebben afgelost of gespaard.

Overwaarde

Huiseigenaren hebben bij elkaar nog altijd overwaarde maar die neemt af vanwege de aanhoudende malaise op de huizenmarkt.

De gezamenlijke woningwaarde lag in 2007 nog 700 miljard euro boven de totale hypotheekschuld. In 2015 zal dit naar verwachting ongeveer 300 miljard euro minder zijn.

Bodem

Hoewel de huizenmarkt er nog steeds niet goed voorstaat, voorspelde Rabobank vorige week dat de bodem in zicht is. De daling van huizenverkopen is vrijwel tot stilstand gekomen en ook het tempo van de prijsdalingen is afgezwakt.

DNB presenteerde maandag nog meer negatieve economische cijfers. Om het begrotingstekort volgend jaar terug te dringen tot binnen de Europese normen moet het kabinet 6 tot 8 miljard euro extra bezuinigen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.