economie

Huizenprijzen dalen in mei met ruim 8 procent

21 juni 2013

Bestaande koophuizen waren in mei 8,2 procent goedkoper dan in dezelfde maand vorig jaar. Daarmee is de prijsdaling op jaarbasis iets groter dan in april, toen waren de huizen 7,6 procent goedkoper.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

Niveau 2002

In mei lagen de huizenprijzen op hetzelfde niveau als eind 2002. Ten opzichte van augustus 2008, toen de prijzen een piek bereikten, bedraagt de prijsdaling 20,5 procent.

In de eerste vijf maanden van dit jaar wisselden 37.977 huizen van eigenaar. Dat is 10,4 procent minder dan in dezelfde periode een jaar geleden.

Consumptie

Het CBS maakte ook bekend dat Nederlandse huishoudens in april 1,9 procent minder hebben besteed aan goederen en diensten dan in dezelfde maand vorig jaar. De consumptie ligt al bijna twee jaar vrijwel onafgebroken lager dan een jaar eerder.

Consumenten kochten vooral minder duurzame goederen zoals auto’s, meubels, kleding en schoenen. De bestedingen aan duurzame goederen waren in april 9,6 procent lager dan in april 2012.

De consumptie van voedings- en genotmiddelen kromp met 2,2 procent. Aan diensten hebben huishoudens 0,3 procent minder uitgegeven.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.