economie

‘IMF dreigt met opschorten steun voor Griekenland’

Door Shari Deira - 20 juni 2013

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zal de uitbetaling van noodsteun aan Griekenland eind juli stopzetten als Europese leiders het financieringstekort van 3 tot 4 miljard euro in het Griekse reddingsprogramma niet weten op te vullen.

De Financial Times meldt dat donderdag op basis van ingewijden. Het totale steunprogramma omvat 172 miljard euro.

Obligaties

Het tekort kwam aan het licht nadat centrale banken weigerden de Griekse staatsobligaties die zij bezitten ‘door te rollen’. Daarbij worden oude obligaties afgelost en worden er nieuwe verstrekt met gelijke waarden.

Europese ministers van Financiën moeten naar alternatieven zoeken om het financieringstekort op te vullen. Volgens ingewijden is een nieuw steunpakket niet uitgesloten.

Intussen is in Griekenland een kabinetscrisis ontstaan over het sluiten van de publieke omroep ERT. De kleinste regeringspartij Democratisch Links zou de regering willen verlaten. Premier Antonis Samaras heeft alle 25 bewindslieden opgeroepen voor een nachtelijk beraad.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.