economie

Klijnsma: quotum arbeidsgehandicapten pas na 2016

Door Anna Vossers - 27 juni 2013

Bedrijven moeten in 2015 en 2016 in totaal 11.000 extra arbeidsgehandicapten in dienst hebben genomen ten opzichte van 1 januari 2013. Lukt dat niet, dan krijgen bedrijven een gehandicaptenquotum opgelegd.

Dat schrijft staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken (PvdA) donderdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Boetes

Een quotum van 5 procent was in het Regeerakkoord aangekondigd voor 2015, maar in het Sociaal Akkoord werd afgesproken dat bedrijven op eigen initiatief arbeidsgehandicapten in dienst gaan nemen. Alleen als dat niet lukt, komt er toch een verplicht percentage gehandicapten voor bedrijven. Bedrijven die daaraan niet voldoen, moeten 5.000 euro boete betalen per te weinig aangenomen gehandicapte.

Wanneer het quotum precies zou kunnen worden ingevoerd, is nog niet duidelijk. Klijnsma stuurt in het najaar de benodigde wetgeving naar de Tweede Kamer.

Subsidies

In het Sociaal Akkoord is afgesproken dat het bedrijfsleven voor 100.000 banen voor mensen met een arbeidsbeperking moet zorgen. De overheid moet 25.000 gehandicapten in dienst hebben.

Om het voor bedrijven aantrekkelijker te maken in zee te gaan met werknemers met een arbeidsbeperking, komen er loonkostensubsidies die het salaris aanvullen tot het minimumloon. Hiervoor is 480 miljoen euro beschikbaar voor de gemeenten, die verantwoordelijk worden voor de uitvoering van de plannen van Klijnsma. De gemeenten lieten eerder weten moeite te hebben met de hoeveelheid nieuwe taken die zij krijgen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.