economie

KPMG krijgt boete van 900.000 euro

Door Arne Hankel - 03 juni 2013

Accountantsorganisatie KPMG heeft twee boetes gekregen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) van bijna 900.000 euro. De reden is ‘onvoldoende kwaliteitsbeleid en onjuiste interne procedures’.

Dat heeft de toezichthouder maandag bekendgemaakt.

Waarschuwingen

De boetes hebben betrekking op de periode februari 2008 tot juli 2009. KPMG is volgens de AFM meerdere malen gewaarschuwd voor tekortkomingen in de procedures, gebruikt voor wettelijke controles bij onder meer beursgenoteerde ondernemingen, banken en verzekeraars.

Accountantsorganisaties moeten beschikken over een zogeheten stelsel van kwaliteitsbeheersing. Dit stelsel bevat procedures, beschrijvingen en standaarden die door de medewerkers moeten worden gevolgd.

Genomen maatregelen

KPMG laat weten dat er in de loop van 2009 maatregelen zijn genomen waardoor de organisatie weer voldoet aan de wettelijke eisen. ‘We accepteren deze kritiek van de AFM over dit specifieke kwaliteitsonderdeel zoals dat bijna vijf jaar geleden was ingericht.’

KPMG ziet af van verdere juridische procedures.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.