economie

Rabobank: laagste punt huizenprijzen is in zicht

Door Shari Deira - 05 juni 2013

De huizenprijzen in Nederland zullen naar verwachting volgend jaar stabiliseren. De daling van het aantal verkochte huizen is vrijwel tot stilstand gekomen en het tempo van de prijsdalingen in afgezwakt.

Dat meldt de Rabobank woensdag in een kwartaalbericht over de huizenmarkt. Volgens de bank is de bodem van de markt in zicht.

Starters

De huizenprijzen daalden in februari en maart met respectievelijk 2,1 en 0,1 procent. Toch was er over het hele kwartaal sprake van een daling van 2,3 procent ten opzichte van het laatste kwartaal van vorig jaar.

Volgens Rabobank zijn de langetermijnindicatoren voor de huizenmarkt gunstig. Huizen voor starters zijn goed betaalbaar, meldt de bank. Ten opzichte van het begin van de crisis zijn huizen 30 procent goedkoper.

Herstel

‘De betaalbaarheid op lange termijn en de stabilisatie van de transactieaantallen doen vermoeden dat de bodem in zicht is. Dit laat natuurlijk onverlet dat een voortkwakkelende economie en oplopende werkloosheid niet goed zijn voor herstel op de woningmarkt.’

De Vereniging Eigen Huis meldde eind vorige maand dat het vertrouwen op de huizenmarkt sterk is gestegen sinds het begin van de metingen in april 2004. Consumenten zijn vooral minder negatief omdat de onzekerheid over de hypotheekrenteaftrek voorlopig is verdwenen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.