economie

Uitspraken Ben Bernanke zorgen voor flinke verliezen op beurzen

20 juni 2013

President Ben Bernanke van de Amerikaanse centrale bank zorgde donderdag voor forse verliezen op de Europese aandelenbeurzen. Hij zei woensdagavond dat het steunprogramma van de Federal Reserve later dit jaar geleidelijk kan worden afgebouwd.

Beleggers hoopten juist dat hij de vrees voor afbouw, die de beurzen de afgelopen weken al regelmatig parten speelde, zou temperen.

AEX

De AEX-index in Amsterdam sloot 2,6 procent lager op 341,88 punten, de laagste slotstand in bijna twee maanden. De MidKap-index van middelgrote bedrijven verloor 2,1 procent tot 523,47 punten.

In Frankfurt, Londen en Parijs werd nog heviger op de uitspraken van Bernanke gereageerd. De belangrijkste indices daar leverden tussen 3 en 3,7 procent in.

Steun

Bernanke kondigde bijna een jaar geleden aan per maand 85 miljard dollar in de economie te pompen door het opkopen van obligaties. Hij heeft sindsdien meerdere keren gezegd die steun te blijven bieden zolang de werkloosheid boven 6,5 procent van de beroepsbevolking staat en de inflatie boven 2,5 procent.

Eerder deze maand werd bekendgemaakt dat de werkloosheid is opgelopen, van 7,5 naar 7,6 procent. Dat cijfer, en ander tegenvallend economisch nieuws, gaf beleggers het gevoel dat het eind van de steun voorlopig niet in zicht is.

De Fed vindt echter dat de neerwaartse risico’s voor de economische groei sinds de herfst zijn afgenomen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.