economie

Vrijhandelsverdag Amerika en EU: grootste doorbraak ooit

Door Michiel Dijkstra - 19 juni 2013

De onderhandelingen tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie over een vrijhandelsverdrag zijn begonnen. Kan Nederland hier van profiteren?

Het moet een grote doorbraak worden voor de wereldeconomie: het vrijhandelsverdrag tussen de Verenigde Staten, de grootste economie ter wereld, en de Europese Unie, het grootste handelsblok ter wereld.

Profiteren

Volgens een schatting van de Europese Commissie kan het verdrag een boost van de Europese economie betekenen van 119 miljard euro per jaar, of 454 euro per huishouden.

Voor de Verenigde Staten is dat 95 miljard euro per jaar. Nederland zal gezien zijn ligging als doorvoerhaven en positie als handelsland vermoedelijk meer profiteren dan andere landen.

Eigen cultuur

Frankrijk bedong vorige week een uitzondering voor films en digitale media: het land wil zijn eigen cultuur beschermen. Dat biedt voor de Verenigde Staten ruimte om zelf weer uitzonderingen te bedingen.

De officiële onderhandelingen tussen de Verenigde Staten en de EU startten afgelopen maandag. Vanuit de EU voert de Belgische eurocommissaris voor handel Karel de Gucht de onderhandelingen.

Naar verwachting nemen de onderhandelingen twee jaar in beslag. Niets is zeker: in de jaren negentig wilden beide handelsblokken ook al een vrijhandelsverdrag sluiten. Dat werd toen door de Fransen geblokkeerd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.