economie

Werkgroep: miljardenfraude kan slim bestreden worden

Door Anna Vossers - 25 juni 2013

Een groep van onder meer politiemensen, advocaten en wetenschappers denkt dat er jaarlijks systematisch voor minstens acht miljard euro wordt gefraudeerd. Ze proberen systeemfraude op alle mogelijke terreinen in kaart te brengen, zodat mensen en bedrijven die op meerdere manieren frauderen gemakkelijker ontdekt kunnen worden.

De vanuit de hoofdstad opererende werkgroep gaat aan tafel in de ambtswoning van de  Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA). Daarbij sluiten meerdere ministers aan, melden NRC Handelsblad en Nieuwsuur dinsdag.

Filmpje

De groep plaatste een filmpje op YouTube met een overzicht van de fraude die in Nederland naar schatting wordt gepleegd en van de pakkans voor fraudeurs.

Miljarden

De cijfers liegen er niet om: 2 tot 3 miljard euro zorgfraude, 1 miljard euro verzekeringsfraude, 750 miljoen euro beleggingsfraude, tussen 4,3 en 23 miljard euro belastingfraude. De pakkans bij de meeste soorten fraude is niet meer dan 1 of 2 procent.

Volgens de werkgroep kent Nederland een half miljoen ‘spookburgers’, zijn 90.000 mensen die een boete kregen voor toeslagenfraude nooit gevonden, hebben 36.000 klanten van de Belastingdienst een onbekend adres, staan 360.000 huizen wel administratief leeg maar in werkelijkheid vaak niet.

Combineren

Door dit soort gegevens slim te gebruiken en combineren, kunnen potentiële fraudeurs aan het licht worden gebracht, zegt hoogleraar fraude en regulering aan Nyenrode Business Universiteit Bob Hoogenboom dinsdagavond namens de groep in Nieuwsuur.

Het probleem is volgens de initiatiefnemers dat verschillende instanties die met fraude te maken nu nog te weinig samenwerken, en fraude opsporen in plaats van voorkomen.

Systematische fraudebestrijding kan veel winst opleveren, zegt Hoogenboom. Als verschillende instanties, zoals de Belastingdienst en gemeenten, informatie over verdenking van fraude uitwisselen, ‘kan duidelijk worden dat fraudeurs op meerdere terreinen actief zijn’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.