economie

Wientjes wil verkoop ‘tafelzilver’ als SNS, ABN en deel Gasunie

Door Shari Deira - 27 juni 2013

Werkgeversorganisatie VNO-NCW is niet van plan het kabinet te steunen bij de bezuinigingsronde van 6 miljard euro. Het kabinet moet stoppen met lastenverzwaringen. Het is tijd voor een geheel ander plan.

Dat zegt werkgeversvoorman Bernard Wientjes donderdag in de Volkskrant. Hij vraagt het kabinet, net als de vakbonden, om op een andere manier aan het geld te komen.

Tafelzilver

‘Het moet echt anders,’ zegt Wientjes tegen de krant. ‘Het kabinet moet een totaal ander plan maken en daarmee naar Brussel gaan. Verkoop ABN AMRO, SNS REAAL, verzekeraar ASR en de hypotheekportefeuille van ING. Daarmee haal je vele miljarden op.’

Wientjes spreekt over ‘het tafelzilver dat de staat nooit heeft willen hebben’. Hij suggereert ook de verkoop van 30 procent van de aandelen van de Gasunie of van het elektriciteitsnetwerk Tennet.

Als het aan Wientjes ligt, stopt het kabinet met het doorvoeren van lastenverzwaringen. ‘Als je geen 6 miljard kunt bezuinigen zonder de lasten te verzwaren, laat dan die 6 miljard los. We moeten uit die spiraal.’

Brussel

Premier Mark Rutte (VVD) moet in Brussel uitleggen dat een hervormingsprogramma op de rails staat.

Voorzitter Ton Heerts van vakbond FNV zei vorige week dat het kabinet ‘met vuur speelt’ als het extra gaat bezuinigingen. Toen het Sociaal Akkoord werd bereikt tussen het kabinet en de sociale partners werden de extra bezuinigingen in de ijskast gezet.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.