economie

Zijlstra: bezuinigingen geen bedreiging voor sociaal akkoord

Door Servaas van der Laan - 06 juni 2013

De extra bezuinigingen die dit kabinet hoogstwaarschijnlijk gaat doorvoeren, vormen geen bedreiging voor het sociaal akkoord. Het kabinet houdt zich aan de afspraken met de werkgevers en werknemers.

Dat heeft VVD-voorzitter van de Tweede Kamerfractie Halbe Zijlstra donderdag laten weten.

‘We houden ons aan de afspraken,‘ zei Zijlstra, onder meer doelend op de ingrepen in de WW en het uitstellen van de versoepeling van het ontslagrecht.

Geen bezuinigingen

Op 11 april dit jaar sloot het kabinet met de werkgevers en werknemers een akkoord. Daarbij werd besloten dat er geen extra bezuinigingen zouden komen. Het kabinet werd zelfs opgescheept met een extra schuldenlast van 600 miljoen euro.

Die last hangt kabinet-Rutte nu als een molensteen om de nek, zeker omdat de economie maar niet op gang wil komen. Vrijwel zeker zal er in augustus worden besloten dat nieuwe bezuinigingen onvermijdelijk zullen zijn.

Wel bezuinigingen

Donderdagochtend zei Zijlstra al in het Financieele Dagblad dat de bezuinigingen vooral de zorg, de uitkeringen en de toeslagen moeten treffen. De VVD’er zei dat onderwijs, infrastructuur en defensie moeten worden ontzien.

Maar of coalitiepartner PvdA er ook zo over denkt, valt te betwijfelen. Zijlstra zei goede hoop te hebben dat de VVD er met de sociaaldemocraten uit zal komen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.