economie

Amerikaanse stad Detroit vraagt faillissement aan

Door Anna Vossers - 19 juli 2013

De stad Detroit heeft donderdag bij de rechter het faillissement aangevraagd. De stad kampt met een schuldenlast van 18 tot 20 miljard dollar.

De faillissementsaanvraag volgt na wekenlang crisisoverleg. Detroit is de grootste stad in de Amerikaanse geschiedenis die failliet is.

Schulden

Volgens The New York Times zijn de financiële problemen van de stad in de noordelijke staat Michigan aan verschillende oorzaken te wijten.

Het gaat al lang slecht met Detroit. De stad, die in de eerste helft van de twintigste eeuw enorm groeide, met een inwonertal van 1,8 miljoen in de jaren vijftig, is sinds 2000 snel leeggelopen.

De werkloosheid is er sinds die tijd volgens USA Today verdrievoudigd. De stad heeft momenteel 700.000 inwoners.

Kosten

De belastingopbrengsten van de stad namen door het verdwijnen van bedrijven en een groot deel van de middenklasse in rap tempo af, terwijl de stad hoge uitgaven bleef houden.

In gebieden waar nog maar weinig mensen wonen, zijn de basisvoorzieningen zoals gas, water en licht per inwoner relatief duur. Zo’n 78.000 gebouwen staan leeg.

Ook zijn de kosten voor gezondheidszorg en uitkeringen voor de overgebleven bevolking hoog.

Oplossingen

Een crisismanager heeft aan schuldeisers van de stad voorgesteld om de stad een deel van de schulden kwijt te schelden. Ook zouden bezittingen van de stad kunnen worden verkocht.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.