economie

Bellen naar papa en mama

Door Jean Dohmen - 23 juli 2013

Het leeuwendeel van de kinderen tussen 8 en 12 jaar krijgt van de ouders een mobiele telefoon om bereikbaar te zijn. De helft van deze kinderen zei in 2010 deze telefoon alleen te gebruiken in noodgevallen.

De jongste kinderen uit deze leeftijdsgroep bellen ook niet of nauwelijks met leeftijdsgenootjes, zo bleek uit onderzoek van de stichting Mijn Kind Online, die zich inzet voor verstandig internet en telefoongebruik van kinderen.

Kosten

Wie zo weinig gebruik maakt van een mobiele telefoon, verbruikt geen kapitalen met bellen. Dat blijkt ook uit een onderzoek dat telefoonprovider Hi Young verleden jaar liet verrichten.

Van de kinderen tussen 8 en 12 jaar verbelt 38 procent minder dan 5 euro per maand. Nog eens 30 procent houdt de belkosten beperkt tot 5 à 9 euro per maand. Uit dat onderzoek blijkt ook dat 83 procent van de ouders de voorkeur geeft aan een prepaid simkaart boven een abonnement.

Ouders

Kinderen, zo blijkt verder uit een studie van onderzoeksbureau MetrixLab hebben er ook een hekel aan als hun ouders niet consequent zijn in het handhaven van de regels voor mobiel bellen thuis.

Als kinderen aan tafel niet mogen bellen en hun telefoon moeten uitzetten, maar ouders gewoon de telefoon opnemen en een gesprek gaan voeren, deugt dat volgens het kroost niet.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.