economie

Check uw hypotheekadvies

Door Heidi Klijsen - 23 juli 2013

Een goed hypotheekadvies houdt veel meer in dan een lage rente en voordelig adviestarief. Het is minstens zo belangrijk om het advies zelf goed te controleren.

Een hypotheek sluit u af voor een zeer lange periode. Is het advies niet goed, dan blijft u later mogelijk met een restschuld zitten. Of u betaalt nog jarenlang voor allerlei onnodige toeters en bellen.

Checklist

Maar hoe bepaalt u – zeker als leek – of het ontvangen advies wel gedegen is? De Autoriteit Financiële Markten weet raad. De financiële toezichthouder lanceerde begin juli 2013 haar vernieuwde ‘Checklist hypotheekgesprek’. Hiermee kunt u zelf nagaan of het gesprek goed is verlopen.

In ongeveer twintig minuten doorloopt u negen blokken met vragen over uw adviesgesprek. Daarna volgt een persoonlijk rapport, over alles wat nog onvoldoende besproken is en wat u de adviseur nog zou moeten vragen.

Aftrekbaar

Belangrijk is ook dat hypotheken sinds 2001 nog maar maximaal 30 jaar aftrekbaar zijn. Hypotheken die na 1 januari 2013 zijn afgesloten zijn alleen nog maar aftrekbaar als ze in 30 jaar in jaarlijkse termijnen worden afgelost.

Meestal pakt een annuïteitenhypotheek dan het gunstigst uit. Hierbij blijft het maandbedrag, bestaande uit rente en aflossing, gelijk.

Voor bestaande hypotheken geldt de aflossingsverplichting niet, maar wel bij eventuele verhogingen, zoals voor een verbouwing. In alle gevallen moet de adviseur voorrekenen wat de netto maandlasten worden als de hypotheek niet langer aftrekbaar is.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.