economie

Dit jaar meeste faillissementen ooit in Nederland

Door Josefine van Enk - 11 juli 2013

Nog nooit vroegen zo veel bedrijven faillissement aan als in de eerste helft van dit jaar. In Nederland gingen 4.983 bedrijven het afgelopen half jaar failliet, dat is 14 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt donderdag dat sinds het begin van de metingen in 1981 nog nooit zoveel faillssementen in een half jaar zijn aangevraagd. Deze conclusie wordt getrokken op basis van informatie van Nederlandse rechtbanken. Dat er een massale stijging zat aan te komen, bleek al in maart dit jaar toen in één maand een record-aantal van 755 bedrijven op de fles ging.

Bouw

Vooral de bouw en handel werden hard getroffen: 4 op 10 faillissementen ging om een bedrijf in deze sectoren. In de handel gingen met name kledingwinkels, doe-het-zelf zaken en interieurwinkels failliet.

In de bouw vielen volgens het CBS de hardste klappen bij de nieuwbouw van woningen en bedrijfsgebouwen.

Procenten

Eenmanszaken bleven relatief gespaard met een faillissementstoename van 1 procent. Bij overige bedrijven en instellingen steeg het aantal faillissementen met 16 procent.

In de provincies met de meeste bedrijven werden ook de meeste faillissementen aangevraagd: Zuid-Holland, Noord Holland en Noord-Brabant. De toeneme was met 69 procent relatief het hoogst in Groningen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.