economie

ECB-directeur waarschuwt: ook Duitsland moet hervormen

Door Anna Vossers - 08 juli 2013

Als Duitsland niet hervormt, is het land over tien tot vijftien jaar weer ‘de zieke man van Europa’. Onder meer de integratie van migranten op de arbeidsmarkt kan een serieus probleem worden.

Duitsland, het land dat streng is voor andere Europese landen, moet zelf ook blijven vernieuwen, zegt de Duitse directeur van de Europese Centrale Bank (ECB) Jörg Asmussen in een interview met het Financieele Dagblad.

Hervormingen

Asmussen vindt onder meer dat Duitsland belastinghervormingen moet doorvoeren en de inkomensongelijkheid moet aanpakken.

Ook moeten migranten betere aansluiting kunnen vinden op de arbeidsmarkt, zou er meer aandacht moeten komen voor wiskunde en techniek in het onderwijs, en zou het land meer moeten investeren in infrastructuur.

Van alle EU-landen heeft Duitsland de meeste gepensioneerden en dat worden er nog veel meer. Daardoor komt het land volgens Asmussen voor allerlei problemen te staan, zoals de beperkte mobiliteit van ouderen.

Nederland

Asmussen betreurt het dat de Europese integratie sinds vorige zomer is gestagneerd. De  lijst die het Nederlandse kabinet heeft gemaakt van onderwerpen die niet op Europees niveau mogen worden besloten, noemt hij ‘verrassend’.

‘We kunnen mondiaal alleen de utidaging aaangaan en concurrerend blijven als we dat verenigd doen,’ aldus Asmussen in het Financieele Dagblad.

Sociaal-democraten

De aanbevelingen van de ECB-directeur lijken sterk op het partijprogramma van de sociaal-democraten (SPD), de partij waarvan Asmussen lid is en waarvoor hij al eens staatssecretaris van Financiën was.

De naam Asmussen is al gevallen als mogelijke opvolger van minister van Financiën Wolfgang Schäuble, mocht de SPD de grootste partij worden. In september worden er verkiezingen gehouden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.