economie

Falend ICT-systeem zorgt voor chaos bij Erasmus MC

Door Anne-Marie Spermon - 05 juli 2013

Een nieuw computersysteem van het Erasmus Medisch Centrum (EMC) hapert al drie jaar. Hierdoor is er onduidelijkheid over honderden miljoenen euro’s en heeft het personeel verkeerde salarissen ontvangen.

Dit schrijft Het Financieele Dagblad vrijdag. De krant heeft inzage in interne documenten waarin de invoering van de nieuwe software wordt geëvalueerd.

Personeelschaos

Het nieuwe ICT-systeem zorgde al direct voor enorme automatiseringsproblemen bij onder meer personeelszaken.

Het is voor het EMC vaak niet te achterhalen hoeveel medewerkers het ziekenhuis in dienst heeft. Door een gebrek aan een correcte financiële administratie heeft een deel van het personeel ten minste acht maanden een verkeerd salaris ontvangen. Medewerkers van het ziekenhuis zouden lijden onder het rammelende systeem en volgens de rapporten ‘leidt het programma tot burn-outs’.

Nieuwbouwproject

Een groot nieuwbouwproject, dat het ziekenhuis in totaal 1,2 miljard euro kost, kampt met enorme budgetoverschrijdingen.

Doordat een overzicht van het nieuwbouwbudget ontbreekt, zijn de kosten voor het nieuwe Onderwijscentrum, een aanzienlijk deel van het project, al met 50 procent overschreden.

Fraude

Accountantsbureau Ernst & Young raadde het EMC vorig jaar al aan alert te zijn op fraude. Het risico hierop zou groot zijn door voortdurende onduidelijkheid over kwartaalcijfers, debiteurenrekeningen en andere facturen.

Het EMC zegt tegen Het Financieele Dagblad dat de situatie inmiddels onder controle is, maar het interne onderzoek meldt dat er ook dit jaar nog problemen moeten worden opgelost.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.