economie

G20 komt met plan voor economische groei

Door Anna Vossers - 20 juli 2013

De landen van de G20 vinden economische groei belangrijker dan strenge regels over begrotingstekorten. In september komen de landen met een actieplan om werkgelegenheid en economische groei te stimuleren.

Dat bleek zaterdag tijdens een vergadering van de G20 in Moskou. Daar spraken ministers van financiën en directeuren van centrale banken uit 19 landen en de Europese Unie met elkaar over economische onderwerpen.

Overheidstekorten

Het actieplan moet klaar zijn voor de G20-top in Sint Petersburg in september van dit jaar.

Gastland Rusland liet weten dat de G20-leiders hun overheidstekorten minder willen terugdringen. Zo kunnen de landen zich beter richten op de groei van de economie.

‘De G20-collega’s hebben niet besloten om de verantwoordelijkheid te nemen om hun tekorten en schulden in 2016 te hebben verlaagd’, zei de Russische minister van Financiën Anton Siluanov tegen persbureau Reuters. ‘Sommigen vinden dat je eerst voor economische groei moet zorgen.’

Stimuleringsprogramma’s

Centrale banken die de economie stimuleren, zoals de Amerikaanse Fed bijvoorbeeld doet, hebben afgesproken dat ze daar alleen op een zo voorzichtig mogelijke wijze mee stoppen.

Maandelijks koopt de Fed voor 85 miljard dollar (bijna 65 miljard euro) aan schulden en staatsleningen op. Fed-voorzitter Bernanke liet eerder weten dat stimuleringsprogramma af te bouwen als de economische groei in de Verenigde Staten voortzet.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.