economie

Griekenland dicht bij deal over vrijgeven nieuwe noodlening

Door Anna Vossers - 07 juli 2013

Griekenland en de internationale kredietverstrekkers zijn na bijna een week van gesprekken dicht bij een akkoord over het vrijgeven van nieuwe noodleningen. De Griekse minister van Financiën en de Griekenland-man van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verwachten beiden morgenochtend een akkoord te bereiken.

Dat schrijft persbureau Reuters.

Trojka

Griekenland is al bijna een week in gesprek met de trojka, zoals de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het IMF gezamenlijk worden genoemd. Het land vindt de eisen die de trojka stelt voor het vrijgeven van de lening te streng.

De bezuinigingsmaatregelen van het Griekse kabinet vallen in het land niet in goede aarde aarde. Onlangs verliet een coalitiepartij de regering vanwege onenigheid over het op zwart zetten van de publieke omroep. Afgelopen week gingen leraren de straat op omdat ze het niet eens zijn met een loonsverlaging.

Eurogroep

Maandag komen de ministers van Financiën van de eurolanden bijeen om hun goedkeuring te geven aan een eventuele deal. In dat geval krijgt Athene 8 miljard euro aan noodleningen.

Griekenland liet eerder al weten niet aan alle voorwaarden voor een nieuwe lening te kunnen voldoen.

Privatiseringen

Zo heeft het aantal ontslagen ambtenaren nog niet de 12.500 bereikt, wat wel moest gebeuren. Ook heeft Griekenland geen koper gevonden voor gasbedrijf DEPA, wat daardoor niet geprivatiseerd kan worden, en heeft de staatszorgverzekeraar een tekort van een miljard euro.

De stad Athene wil bovendien de omzetbelasting voor restaurants verlagen in de hoop dat consumenten dan weer vaker buiten de deur gaan eten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.