economie

‘Huizenprijzen dalen dit jaar met 5,5 procent’

Door Manuel van Esch - 26 juli 2013

De Nederlandse huizenprijzen zullen dit jaar na verwachting met 5,5 procent dalen. Alleen in Spanje zullen de huizenprijzen scherper dalen dan in Nederland.

Dat voorspelt het Amerikaanse ratingsbureau Standard & Poor’s in een vrijdag gepubliceerd rapport over de Europese huizenmarkt.

Rapport

Deze voorspelling baseert het ratingsbureau op recente wijzinginen in de fiscale regelgeving, de economische krimp, hogere werkloosheid en dalende koopkracht.

‘Toch geloven we dat het land in staat is de prijsdaling volgend jaar te beperken tot 1 procent en dat de prijzen in 2015 de bodem bereiken als de economie geleidelijk verbetert,’ zegt econoom Sophie Tahiri.

De voorspelling van 5,5 procent is al een 0,4 procent lager dan het bureau in januari voorspelde.

Europese dalers

Volgens het rapport zullen in de meeste Europese landen de huizenprijsen dalen.

‘De Spaanse woningmarkt zit nog steeds in de scherpste neergang, we voorspellen dat de prijzen er dit jaar zullen dalen met 8 procent en het jaar daarop met 5 procent’, aldus Tahiri. De Franse woningmarkt zal volgens het bureau twee achtereenvolgende dalingen maken van 4 procent.

Duitsland

Standard & Poor’s voorspelt dat de Duitse woningmarkt juist zal stijgen: ‘De lage rente en een sterke nationale en internationale vraag naar woningen zal de prijzen dit jaar met 3 procent opdrijven, net als volgend jaar.’

Het bureau ziet dit als normalisering, aangezien de Duitse markt in de afgelopen 20 jaar geen overspannen hoogconjunctuur heeft meegemaakt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.