economie

Met een slok op fietsen, mag dat?

Door Jean Dohmen - 09 juli 2013

Nederlanders nemen graag hun fiets mee op vakantie. De terugrit van het dorpscafé in Andalusië, de Dordogne of Toscane naar het vakantiehuis of de camping mag niet in beschonken toestand afgelegd worden. De meeste Europese landen vinden dronken fietsers net zo’n gevaar voor het verkeer als dronken automobilisten en hebben boetes vastgesteld voor dronken fietsers.

Maximaal toegestaan promillage

In Slowakije en Tsjechië is volgens de Duitse automobielclub ADAC drinken voor fietsers niet toegestaan, er geldt een promillagegrens van 0,0. In Polen ligt de grens bij een promillage van 0,2.

In België, Frankrijk, Italië, Kroatië, Luxemburg, Nederland, Portugal, Spanje en Zwitserland geldt een maximaal toegestaan promillage van 0,5 (circa twee glazen). Oostenrijk hanteert een grens van 0,8.

Niet veilig

Denemarken, Finland, Groot-Brittannië, Ierland, Noorwegen en Zweden kennen formeel geen promillagegrens. Maar dat wil niet zeggen dat beschonken fietsers niet de kans lopen een boete te krijgen. In deze landen is het niet toegestaan om te fietsen als men door alcoholgebruik niet in staat is veilig te fietsen.

In Duitsland worden fietsers pas bestraft als het promillage 1,6 of hoger is. Voorwaarde is wel dat ze zich niet gevaarlijk gedragen in het verkeer of een ongeluk veroorzaken. Momenteel wordt er gediscussieerd of de promillagegrens niet omlaag moet. In de Bondsrepubliek zouden in 2011 meer dan 3.700 fietsers verwondingen hebben opgelopen door alcoholgerelateerde ongelukken.

Stevige boetes

Vermoedelijk wordt in de meeste landen niet bijzonder veel werk gemaakt van de naleving van de regels voor fietsers, maar wie tegen een controle aanfietst moet rekening houden met stevige boetes, die met uitzondering van vijf landen boven de 100 euro beginnen. In Groot-Brittannië en Kroatië beginnen de sancties lager, in Zweden, Noorwegen en Finland kunnen inkomensafhankelijke boetes opgelegd worden.
In Spanje beginnen de boetes volgens de ADAC vanaf 500 euro, in Oostenrijk vanaf 800 euro, in Ierland zijn straffen tot 2.000 euro mogelijk. In Nederland bedraagt de boete volgens de website van het Openbaar Ministerie 140 euro. Rijden onder invloed in combinatie met gevaarlijk rijgedrag kan zwaarder bestraft worden.
Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.