economie

Minister Ploumen tevreden met deal China-EU over zonnepanelen

Door Anna Vossers - 28 juli 2013

Minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel (PvdA) vindt het goed dat de Europese Unie een compromis heeft bereikt over de import van Chinese zonnepanelen. Ze noemt de deal een ‘stap in de goede richting’.

Zaterdag werd bekend dat de Europese Unie en China het eens zijn geworden over de import van zonnepanelen.

Concurrentie

De Europese Unie wilde Europese fabrikanten van zonnepanelen beschermen tegen goedkope Chinese concurrentie door het invoeren van een importheffing op panelen uit China. Nadat die maatregel begin juni werd bekendgemaakt, kondigden de Chinezen aan de dumping van Europese wijn op de Chinese markt te onderzoeken.’

De twee economische grootmachten zijn na ruim anderhalve maand tot een deal gekomen. Chinese zonnepanelenexporteurs beloofden hogere prijzen te gaan vragen. In plaats daarvan ziet de Europese Unie af van antidumpingheffingen van bijna vijftig procent. De details van de overeenkomst worden volgende week bekend. ‘Ga het resultaat bestuderen’, schrijft Ploumen op haar Facebookpagina.

Banen

Ploumen was niet blij met de Europese heffing, omdat die ervoor zou zorgen dat er minder zonnepanelen geplaatst zouden worden in Europa. ‘Goede afspraken over de import van Chinese zonnepanelen zijn van groot belang voor het behoud van banen in de Nederlandse installatiebranche en het halen van de klimaatdoelstellingen’, zegt Ploumen zondag tegen het Financieele Dagblad.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.