economie

Moederbedrijf zet verlieslijdend Nuon in de etalage

Door Shari Deira - 24 juli 2013

Energiebedrijf Nuon wordt door het Zweedse moederbedrijf Vattenfall in de etalage gezet. Vattenfall zoekt naar investeerders die mede-eigenaar willen worden, om het risico te kunnen spreiden. Nieuwe ontslagen in Nederland zijn niet uitgesloten.

Dat zegt Vattenfall-topman Oystein Loseth woensdag in een interview met de NOS. Hij kondigt ook nieuwe bezuinigingen aan.

Nettoverlies

Het gaat al langer slecht met energiebedrijf Nuon. In 2010 was Nuon nog meer dan 10 miljard euro waard, nu is dat nog maar 6 miljard euro.

Nuon maakte woensdagochtend bekend dat het in de eerste zes maanden van dit jaar in de rode cijfers is gedoken. De omzet bleef met 2,14 miljard euro nagenoeg gelijk, het nettoverlies liep op tot een half miljard.

Loseth zegt tegen de NOS dat er nieuwe bezuinigingen volgen. Eerder kondigde het bedrijf aan dat er 2.500 banen wereldwijd zouden verdwijnen, waarvan 500 in Nederland. ‘En daar blijft het niet bij,’ zegt Loseth.

Oorzaak

In 2009 werd Nuon overgenomen door het Zweedse Vattenfall. Loseth wil de activiteiten nu splitsen in een Scandinavisch en een continentaal deel. Onder dat laatste deel moeten Nederland, Groot-Brittannië en Duitsland vallen.

Volgens financieel directeur Peter Smink van Nuon zijn de ‘aanhoudend moeilijke marktomstandigheden’ de belangrijkste oorzaak van de slechte cijfers. ‘Zelfs meer omzet in de eerste koude maanden van 2013 heeft het verlies niet kunnen opvangen.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.