economie

NVM: huizenmarkt lijkt eindelijk aan te trekken

Door Anne-Marie Spermon - 11 juli 2013

De huizenmarkt in Nederland lijkt zich zachtjes aan te herstellen. Het aantal verkopen stijgt, de prijzen stabiliseren en het nieuwe aanbod neemt af.

Dit blijkt uit de vandaag gepresenteerde kwartaalcijfers van de Nederlandse vereniging voor Makelaars (NVM).

Voorzichtig positief

In het tweede kwartaal van dit jaar werden 27.900 huizen verkocht. Dit is een stijging van bijna 20 procent ten opzichte van het vorige kwartaal. Hoewel het heel gebruikelijk is dat de verkoop in het tweede kwartaal toeneemt, bedraagt het verschil gemiddeld maar zo’n 13 procent.

Over de huizenprijzen is de NVM voorzichtig positief. Hoewel de prijzen nog steeds dalen, is er met een daling van 0,3 procent nauwelijks sprake van een verschil met het vorige kwartaal. Ook worden steeds minder huizen te koop aangeboden.

Vertrouwen

NVM-voorzitter Ger Hukker zegt dat de consument langzaam het vertrouwen in de woningmarkt terugkrijgt. Door de lage hypotheekrente zijn de woonlasten sterk afgenomen. In combinatie met de lage verkoopprijzen is het daarom aantrekkelijk een huis te kopen.

Volgens Hukker is het daarnaast belangrijk dat de politieke rust, dankzij het Woonakkoord van februari, enigszins is teruggekeerd.

Doorstromers

Het eind van de crisis op de huizenmarkt is echter nog niet bereikt. De gemiddelde huizenprijs in het tweede kwartaal, 205.000 euro, is nog altijd 5 procent lager dan in datzelfde kwartaal een jaar geleden.

De NVM maakt zich vooral zorgen over de mogelijkheden van zogenaamde doorstromers. Deze groep huiseigenaren, vaak tussen de 25 en 45 jaar oud, wil wel graag verhuizen, maar kan dit niet door de restschuld op hun huis.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.