economie

Ondanks crisis meer Nederlandse miljonairs

Door Manuel van Esch - 23 juli 2013

Ondanks de wereldwijde economische malaise is het wereldwijde aantal huishoudens met een vermogen boven de miljoen dollar in 2012 gestegen. In Nederland waren er 191.000 huishoudens met een vermogen boven de miljoen dollar.

Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van het Amerikaanse adviesbureau Boston Consulting Group (BCG). Vorig jaar waren er in Nederland 191.000 huishoudens die een vermogen hadden van meer dan 1 miljoen dollar (circa 760.000 euro), in vergelijking met 2011 is dat een stijging van 12,9 procent.

Het aantal rijke huishoudens in 2012 is daarmee zelfs hoger dan in 2007, een jaar voor het uitbreken van de wereldwijde crisis.

Reëel vermogen

De 191.000 rijkste huishoudens bezaten gezamenlijk 396 miljard dollar. Daarvan bezaten 149 huishoudens een vermogen van boven de 100 miljoen dollar, gezamenlijk zijn zij goed voor 52 miljard dollar. Volgens Quote is Heineken-erve Charlene de Carvalho-Heineken de rijkste Nederlander van 2012.

Het aantal miljonairs in Nederland wordt voor een groot gedeelte bepaald door geld dat in levensverzekeringen en in pensioenfondsen vastzit. Wanneer dit geld niet wordt meegerekend, zakt het aantal rijke huishoudens van 191.000 naar 99.000. Het totale vermogen daalt dan van 396 miljard dollar naar 281 miljard dollar.

‘Miljonairsdichtheid’

De ‘miljonairsdichtheid’, het percentage huishoudens met een vermogen boven de miljoen dollar in relatie tot het totale aantal huishoudens, is 2,6 procent. Daarmee ligt Nederland ver boven het wereldwijde gemiddelde 0,9 procent.

De rijkste 2,6 procent bezit ongeveer 20 procent van het vermogen in Nederland. Desondanks kent Nederland in 2012 een stabiele en lage inkomensongelijkheid volgens het Gini-onderzoek.

Wereldwijd

Op de wereldranglijst van landen met de meeste rijke huishoudens staat Nederland met 191.000 huishoudens op de twaalfde plaats. De top drie landen bestaat uit de Verenigde Staten (5,9 miljoen), Japan (1,5 miljoen) en China (1.3 miljoen).

Wat betreft de miljonairsdichtheid staat Qatar (14,9 procent) op de eerste plek. Zwitserland (11.6 procent) en Koeweit (11,5 procent) volgen op respectievelijk de tweede en derde plek. België (3,2 procent) staat op de twaalfde plek, Nederland staat met 2,6 procent op de vijftiende plek van de ranglijst.

Volgens BCG zijn er wereldwijd 13,8 miljoen huishoudens die meer dan een miljoen dollar bezitten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.