economie

Opstelten wil faillissementsfraude strenger aanpakken

Door Claartje Vogel - 24 juli 2013

Minister Ivo Opstelten (VVD, Veiligheid en Justitie) wil faillissementsfraude beter opsporen en harder aanpakken. Ondernemers die failliet gaan en geen deugdelijke financiële administratie hebben, worden strafbaar.

Dat staat in een wetsvoorstel dat minister Opstelten woensdag voor advies naar belangenorganisaties, wetenschappers en politici stuurt.

Straf

In het voorstel staat dat er een celstraf van maximaal twee jaar komt op overtreding van de administratieplicht bij faillissementen. Als iemand zichzelf heeft verrijkt door fraude in de bedrijfsadministratie, kan hij vier jaar celstraf krijgen.

Opstelten wil voorkomen dat bedrijven failliet gaan door op tijd in te grijpen. Ook als een bedrijf niet failliet is maar geen fatsoenlijke financiële administratie heeft, is de verantwoordelijke bestuurder strafbaar.

Maatschappij

Volgens de minister zorgen faillissementen voor aanzienlijke maatschappelijke kosten. In 2010 bleef 10 miljard euro schuld bij faillissementen onbetaald.

In de eerste helft van dit jaar werden 5000 bedrijven failliet verklaard, het hoogste aantal ooit en 14 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.