economie

Oud-Vestia-topman Staal: vertrekpremie van 3,5 miljoen redelijk

Door Shari Deira - 27 juli 2013

Oud-topman Erik Staal van woningcorporatie Vestia zegt dat hij miljoenen euro’s meer had kunnen meekrijgen dan zijn vertrekpremie van 3,5 miljoen euro. Staal vindt het bedrag dat hij kreeg bij het verlaten van de noodlijdende woningcorporatie redelijk.

De advocaat van Staal laat dat zaterdag weten in De Telegraaf. Staal blijkt naast een luxevilla op Bonaire ook een duur pand in Zuid-Afrika te hebben.

Contract

De voormalige raad van commissarissen berekende een vertrekpremie van bruto 4,5 miljoen euro, één miljoen euro meer dan Staal redelijk achtte. Als Staal niet zelf had besloten te vertrekken maar zich had laten ontslaan had hij volgens zijn contract nog aanspraak kunnen maken op enkele jaarsalarissen.

Als directeur van Vestia kocht Staal derivaten om zich in te dekken tegen rentestijgingen. De rente daalde vervolgens alleen maar en de corporatie kwam financieel aan de grond.

Villa

De raad van bestuur van ING zou Staal destijds hebben gewaarschuwd voor de risico’s maar hij gaf daar geen gehoor aan.

Vorige maand legde Vestia beslag op de villa van Staal op Bonaire. Hij wordt aansprakelijk gesteld voor een schade van liefst 1,9 miljard euro, het bedrag waarvan hij de risicovolle derivaten kocht.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.