economie

Participatiehouders SNS REAAL krijgen royale schadevergoeding

Door Josefine van Enk - 11 juli 2013

De houders van SNS Participatie Certificaten hebben van de SNS Bank een compensatievoorstel gekregen. Vermoedelijk krijgen ze tot 90 procent van de waarde van hun aandeel terug.

Het gaat om de achtergestelde obligaties die bij de nationalisatie van SNS begin dit jaar hun waarde verloren.

Minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA) van Financiën zei eerder al dat hij vindt dat de particulieren niet goed zijn ingelicht over het product, en een compensatie van SNS verdienen.

In 2003 kochten ongeveer 2.500 particulieren voor 57 miljoen aan certificaten van de inmiddels genationaliseerde bank.

Voorlichting

Uit intern onderzoek blijkt dat de klanten bij aankoop van de certificaten inderdaad onvoldoende op de hoogte waren van de risico’s van het product.

De klanten wisten niet dat ze in feite achtergestelde obligaties kochten die bij de nationalisatie van de bank hun waarde verloren. SNS biedt daar zijn excuses over aan.

Compensatie

De beleggers krijgen de nominale waarde van het certificaat terug, nadat een deel van de rente die ze al hebben ontvangen is verrekend. Dit bedrag komt neer op ongeveer 90 procent van de inleg.

Twee stichtingen die opkomen voor de belangen van de gedupeerde obligatiehouders steunen het aanbod. Voorzitter van de stichting Compensatie SNS Participatie Certificaten Jan Hendrix zegt over het aanbod tegen nu.nl: ‘Gezien de omstandigheden is dit een goede regeling’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.