economie

Rechter: elektriciteit is geen brandstof

Door Manuel van Esch - 25 juli 2013

Ondernemers mogen oplaadpalen voor elektrische auto’s plaatsen op de gratis parkeerplaatsen achter pompstations. De zesentwintig pomphouders die een kort geding hadden aangespannen om dit te voorkomen, zijn in het ongelijk gesteld.

Zo werd donderdag in de rechtbank in Den Haag besloten.

De zesentwintig pomphouders vonden dat de Nederlandse staat tegen bestaande regels handelde.

Benzinewet

Volgens de Benzinewet hebben pompeigenaren het exclusieve recht op de verkoop van brandstof. Door het kortgeding aan te spannen, hoopten de ondernemers dat de elektriciteitspalen ook onder deze wet zouden vallen.

Maar de rechter stelt dat elektriciteit – net als water – geen brandstof is. Daarnaast oordeelt hij dat de ontwikkelingen binnen het elektrisch rijden niet afhankelijk mogen zijn van medewerking van de bestaande markt.

Parkeerplaatsen

Nu de rechter zich tegen de pompeigenaren heeft uitgesproken, is er groen licht om de snellaadpalen op 250 plaatsen in Nederland te vestigen. Deze plekken zijn al verdeeld aan onder meer de ANWB, Fastned, MisterGreen, GreenFlux, Liander en The New Motion.

Fastned heeft aangegeven dat zij in de toekomst meer willen bieden dan alleen elektriciteit. Door andere faciliteiten aan te bieden hopen zij de bestaande markt open te breken.

Station

Rijkswaterstaat stelt de locaties voor oplaadpunten voorlopige gratis beschikbaar. In de Veluwe zijn dit jaar de eerste snellaadstations van Nederland geopend.

Aan de snellaadpalen zou een elektrische auto in 20 tot 30 minuten opgeladen kunnen worden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.