economie

Werknemers betalen meer premie voor minder pensioenopbouw

Door Anna Vossers - 01 juli 2013

Werknemers en hun werkgevers zijn de afgelopen jaren flink meer pensioenpremie gaan betalen. Tegelijkertijd bouwen werknemers minder pensioen op, omdat de pensioenfondsen het geld gebruiken voor het op peil houden van de dekkingsgraad.

De gemiddelde pensioenpremie steeg 3,4 procentpunt, terwijl het opbouwpercentage 0,05 procentpunt daalde. Dat blijkt uit onderzoek van het Financieele Dagblad onder de vijftig grootste pensioenfondsen.

Pensioenopbouw

De pensioenpremie is de afgelopen jaren door de dekkingsproblemen van de pensioenfondsen flink verhoogd. Ze innen nu gemiddeld 25 procent premie over het loon. In 2008 was dat nog 21 procent.

Tegelijkertijd daalde de pensioenopbouw van gemiddeld 2,09 procent in 2008 naar 1,87 procent.

Grootste stijgers

De premies stegen het hardst in de bouwsector, met 50 procent. Het opbouwpercentage daalde er van 2,25 procent naar 1,8 procent. Ook Zorg en Welzijn, het op een na grootste pensioenfonds van Nederland, verhoogde de premies en verlaagde de opbouw.

Deze en de meeste andere pensioenfondsen hebben niet gekort op de maandelijkse bedragen die gepensioneerden ontvangen. Hierdoor raakt de premieverhoging werkenden zwaarder dan pensioengerechtigden.

Pensioenplannen

Het kabinet is van plan het percentage dat Nederlanders belastingvrij kunnen sparen voor hun pensioen, te verlagen van 2,25 procent naar 1,85 procent. Het kabinet rekent erop dat de pensioenfondsen de premies zullen verlagen, maar de sociale partners hebben herhaaldelijk aangegeven daar niet veel voor te voelen.

De Raad van State kwam vrijdag met een vernietigend oordeel over het pensioenplan. De uitvoeringskosten van de pensioenplannen zijn te hoog terwijl de opbrengst voor pensioendeelnemers ‘minimaal’ is. Het is dan ook de vraag of de plannen van het kabinet het halen in de Eerste Kamer, waar regeringspartijen VVD en PvdA geen meerderheid hebben.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.