economie

Winkeliers smeken kabinet: ‘Draai btw-verhoging terug!’

Door Servaas van der Laan - 11 juli 2013

Vertegenwoordigers van de Nederlandse detailhandel uiten donderdag een noodkreet aan minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD). Als dit kabinet echt de consumentenbestedingen omhoog wil brengen, zal de btw weer omlaag moeten.

Dat schrijft De Telegraaf donderdagochtend.

‘Als je wilt dat consumenten meer gaan besteden, moet je daar beleid op maken,’ zegt Jan Meerman, voorzitter van Detailhandel Nederland.

Onrust

Donderdag trekt hij met een delegatie naar minister Kamp. De btw-verhoging naar 21 procent die het kabinet vorig jaar doorvoerde, heeft volgens Meerman veel schade en onrust veroorzaakt.

Bovendien leverde de maatregel het kabinet veel minder (1,7 miljard euro) op dan gehoopt (3,8 miljard euro).

Leer van ondernemers

De winkeliers willen naast een btw-verlaging ook dat het kabinet de accijnsverhoging op wijn en bier intrekt. ‘Als je je prijzen voortdurend verhoogt, dan komen er minder klanten,’ zegt Meerman, die vindt dat het kabinet nog wat van ondernemers kan leren: ‘Snijd in eigen vlees en kies niet voor de makkelijke weg van het verhogen van lasten van burgers en ondernemers. Dit kabinet blinkt niet uit in dapperheid.’

Stop met die onzin

Donderdag zei VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra dat het kabinet moet ophouden met het oproepen tot meer bestedingen. Ook Zijlstra vindt nu dat het kabinet eerst maar eens naar zichzelf moet kijken.

CDA-leider Sybrand van Haersma Buma neemt het deze week in een interview met weekblad Elsevier op voor de spaarders. Volgens Buma kunnen we niet verwachten dat mensen geld over de balk smijten dat ze eigenlijk voor hun oude dag hadden gereserveerd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.