economie

Abvakabo FNV: kabinet moet slimmer bezuinigen

Door Anna Vossers - 08 augustus 2013

Ambtenarenvakbond Abvakabo FNV vindt dat het kabinet slimmer moet bezuinigen. De vakbond vindt dat het kabinet vooral ‘afbraakmaatregelen’ doorvoert en zegt in plaats daarvan betere ideeën te hebben.

Abvakabo FNV deed een oproep aan zijn leden om mee te denken hoe de overheid slimmer kan bezuinigen. Ongeveer zevenhonderd leden reageerden. De belangrijkste bezuinigingsideeën van de ambtenaren zijn donderdag gepresenteerd in een rapport (PDF).

Gevangenissen

Een van de conclusies van de vakbond is dat het plan van staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie (VVD) om 19 gevangenissen, een jeugdinrichting en 3 tbs-klinieken te sluiten, maar tegelijkertijd een ‘megabajes’ te bouwen in Zaandam, onnodig veel geld kost.

Het zou volgens Abvakabo FNV verstandiger zijn bijvoorbeeld de gevangenis in Hoogeveen open te houden, die net een ingrijpende renovatie achter de rug heeft. De vakbond noemt het sluiten van de gevangenissen ‘kapitaalvernietiging‘.

Financiering van de zorg

Een andere suggestie uit het rapport is dat de zorg op een andere manier moet worden gefinancierd. Instellingen in de ouderenzorg en gehandicaptenzorg krijgen een bedrag per bewoner, specialisten en huisartsen krijgeneen bedrag voor elke handeling die zij uitvoeren.

Volgens Abvakabo FNV leidt die financiering tot hoge kosten. Ook zouden de zorgverzekeraars ten onrechte 1,4 miljard euro winst hebben gemaakt in 2012.

Daarnaast zou er volgens de bond iets moeten worden gedaan aan verspilling van hulpmiddelen en medicijnen in de zorg.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.