economie

‘Aflossing van hypotheken door levensverzekering’

Door Tom Reijner - 14 augustus 2013

Nederlanders kunnen binnenkort eenvoudiger hun levensverzekering opnemen. Met het geld dat daarmee vrijkomt, kunnen zij hun hypotheek aflossen. Deze maatregel maakt mogelijk deel uit van het bezuinigingspakket van het kabinet.

Dat meldt Het Financieele Dagblad woensdag. De kabinetsplannen zijn bedoeld om te economie te stimuleren.

PvdA

Fiscalisten verwachten deze maatregel in het bezuinigingspakket op basis van uitspraken van Diederik Samsom. De PvdA-leider zei voor het zomerreces beklemde vermogens’ vrij te willen maken.

Met ‘beklemde vermogens’ doelde Samsom op vermogens die nu vastzitten bij pensioenfondsen, woningcorporaties en burgers. De PvdA hoopt dat met het vrijgemaakte geld de consumptiebestedingen van particulieren zullen toenemen.

Het lage consumentenvertrouwen is een van de grootste belemmeringen voor de groei van de Nederlandse economie.

Gunstig

De maatregel zou ook gunstig zijn voor de schatkist. De overheid is minder geld kwijt aan de hypotheekrenteaftrek. Banken hebben meer ruimte voor het verlenen van nieuwe kredieten aan bijvoorbeeld het midden- en kleinbedrijf.

Samsom hoopt dat met de maatregel verdere bezuinigingen niet meer nodig zijn. In 2014 bezuinigt het kabinet voor 6 tot 8 miljard euro.

Reactie

In een reactie op de berichtgeving melden bronnen in de coalitie dat het nog onzeker is of de maatregel deel uitmaakt van het bezuinigingspakket voor 2014.

Maandag komt de top van de coalitie voor het eerst sinds het begin van het zomerreces samen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.