economie

Asscher belooft investeringspakket tegen werkloosheid

Door Anne-Marie Spermon - 14 augustus 2013

Vicepremier en minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) zegt toe dat het kabinet extra maatregelen gaat nemen om de alsmaar stijgende werkloosheidcijfers tegen te gaan. Op Prinsjesdag zou een investeringspakket gepresenteerd moeten worden.

De minister reageert hiermee op de negatieve cijfers die het Centraal Planbureau (CPB) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag eerder publiceerden.

600 miljoen euro

Asscher zegt dat het pakket zal focussen op de – voor Nederlandse begrippen – extreem hoge jeugdwerkloosheid, en dat hij nieuwe banen voor jongeren wil creëren. Volgens hem zouden zoveel mogelijk mensen daarnaast aan het werk moeten blijven, eventueel door te wisselen van baan.

Het kabinet legt ook verantwoordelijkheid bij Nederlandse bedrijven: Asscher wacht de banenplannen uit diverse sectoren af, die hij met een geldpot van 600 miljoen euro kan ondersteunen.

Somber

Het CBS meldde woensdag dat de werkgelegenheid het afgelopen jaar het sterkst daalde sinds 1995. Hierdoor liep de werkloosheid in juli op tot 8,7 procent.

Het CPB is somber over het komend jaar: geschat wordt dat zo’n 670.000 mensen geen baan zullen hebben. Eerder viel de raming van het CBP voor 2014 nog 35.000 werklozen lager uit.

Recessie

Asscher benadrukt dat werk op dit moment  ‘de belangrijkste prioriteit’ moet zijn voor de regering.

Hoewel hij toegeeft dat de 6 miljard aan bezuinigingen de economie kunnen schaden, hoopt hij dat Nederland kan profiteren van het Duitse economisch herstel. Hij vindt bovendien dat het kabinet ‘zo min mogelijk lastenverzwaringen’ moet doorvoeren.

Woensdag gepubliceerde CBS-cijfers tonen dat Nederland nog steeds in een recessie verkeert, terwijl de eurozone in zijn geheel het afgelopen kwartaal juist uit de recessie omhoog krabbelde.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.