economie

BlackBerry overweegt fusie of verkoop onderneming

Door Josefine van Enk - 12 augustus 2013

Smartphonefabrikant BlackBerry overweegt te fuseren met andere ondernemingen of het bedrijf te verkopen. Het bedrijf verkeert al langere tijd in zwaar weer door tegenvallende verkoopcijfers.

Dat maakte het bestuur maandag bekend.

Vrijdag bracht Reuters al naar buiten dat de Raad van Bestuur onder leiding van CEO Thorsten Heins het bedrijf van de beurs wil halen, zodat de positie op de smartphone-markt in rust versterkt kan worden.

Verkoop

BlackBerry laat weten alle opties voor de toekomst van het bedrijf te overwegen. De verkoop van de Canadese onderneming of een fusie behoren tot de mogelijkheden.

Bestuurders van de onderneming benadrukken dat het onderzoek naar ‘strategische alternatieven’ niet betekent dat het daadwerkelijk tot een transactie komt.

Tegenvallers

In de hoogtijdagen van BlackBerry in 2008 was de marktwaarde nog 84 miljard dollar (ruim 63 miljard euro). Vorig jaar daalde de waarde van de onderneming naar 4,8 miljard dollar (zo’n 3,6 miljard euro).

BlackBerry produceerde enkele jaren geleden populaire smartphones met een volledig toetsenbord, maar kan nu niet meer opboksen tegen de telefoons met aanraakschermen van marktleiders Samsung en Apple.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.