economie

Burgers zijn bankwezen beu en richten eigen bank op

Door Anna Vossers - 01 augustus 2013

Een groep burgers uit Apeldoorn en omgeving begint vandaag een eigen bank. De initiatiefnemers van deze bank, De Financiële Coöperatie (DFC), zijn boos over de manier waarop banken met hun geld omgaan.

In een video vertellen de oprichters waarom ze een nieuwe bank nodig vinden: ‘banken lenen bijna niets meer uit’, ‘ontslagen in de bankensector ondanks winst’ en ‘banken zijn ver verwijderd van hun kerntaken’.

België

Op de website van DFC kunnen geïnteresseerden lid worden van de burgerbank. DFC wil ‘heldere en simpele’ producten verkopen, heeft geen winstoogmerk en wil zijn leden laten meebeslissen over hoe hun geld wordt beheerd.

Oprichter Jan Brink, zelf geen bankier, hoopt in eerste instantie 10.000 leden te werven. Daarna wil hij met professionals zakelijk plan schrijven en een bankvergunning aangevragen.

Het idee van de nieuwe ‘burgerbank’ De Financiële Coöperatie (DFC) komt uit België, waar sinds dit voorjaar een coöperatiebank, NewB, in oprichting is. Die bank heeft inmiddels meer dan 43.000 leden en een startkapitaal van 1,2 miljoen euro. NewB heeft nog meer geld en een bankvergunning nodig.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.