economie

Dijsselbloem: bankensector moet minder risico’s nemen

Door Shari Deira - 23 augustus 2013

Het kabinet streeft naar solide, integere en concurrerende bankensector voor Nederland. De bankensector moet goed functioneren en minder grote risico’s nemen dan in het verleden.

Dat zei minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA, Financiën) vrijdag tijdens een persconferentie. Hij presenteerde bankenvisie van het kabinet en reageerde hiermee op de aanbevelingen van de commissie-Wijffels.

Integer

Belangrijkste onderdelen van de visie zijn strengere kapitaaleisen, versterkt en uitgebreid toezicht, meer concurrentie, het bevorderen van integer handelen en de klant centraal stellen.

Met de hogere kapitaaleisen wil het kabinet de financiële stabiliteit verzekeren. Er moet een betere verhouding komen tussen het eigen vermogen en de totale activiteiten van banken.

Het kabinet wil dat toezichthouders sneller kunnen ingrijpen als banken in de problemen komen, zei Dijselbloem. Ook mag bij een eventueel faillissement de rekening niet meer bij de belastingbetaler worden gelegd. De voorstellen worden nog overlegd met de Tweede Kamer.

Kopers

Dijsselbloem ging ook nog in op de eventuele beursgang van ABN AMRO, die voor volgend jaar gepland staat als de bank aan alle voorwaarden voldoet. De minister zegt dat zich de afgelopen tijd geen kopers hebben gemeld, als deze zich alsnog aandienen, is er ruimte voor gesprek.

Naast ABN AMRO moet ook ASR zich voorbereiden op een gang naar de beurs. Bij ASR wordt de waarde geschat op 2,15 miljard tot 2,3 miljard euro. De staat heeft tot nu toe 3,65 miljard euro uitgegeven aan ASR.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.