economie

Dijsselbloem in cassatie tegen schadevergoeding beleggers SNS

Door Anna Vossers - 05 augustus 2013

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) gaat in cassatie tegen een tussentijdse uitspraak van het gerechtshof in een zaak van gedupeerde beleggers. Dijsselbloem wil niet dat zij een schadevergoeding krijgen van de staat.

Het hof gaf de beleggers in juli hoop op een schadevergoeding, door te oordelen (PDF) dat een deskundigen-panel die mogelijkheid moet onderzoeken.

Cassatie

De Nederlandse staat gaat nu in cassatie tegen de uitspraak, blijkt uit een brief van het hof. Het hof zou inmiddels toestemming gegeven hebben om de benoeming van een deskundigenpanel uit te stellen, in afwachting van de cassatieprocedure.

Dijsselbloem had het hof verzocht om de schadevergoeding op nul euro vast te stellen. Volgens Dijsselbloem hadden de beleggers als de staat de bank niet had genationaliseerd ook grote verliezen gereden. De Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam vond dat de minister die conclusie te gemakkelijk trok.

Nationalisatie

SNS REAAL kwam in maart volledig in handen van de Nederlandse staat. De redding kostte de overheid 3,7 miljard euro, circa 290 euro per Nederlander.

De redding gebeurde op basis van de Interventiewet. Het was de eerste keer dat de wet werd ingezet. Minister Dijsselbloem wil eerst zeker weten dat de wet correct is toegepast.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.