economie

Dijsselbloem wil dat ook bankpersoneel eed aflegt

Door Anne-Marie Spermon - 15 augustus 2013

De bankierseed moet, naast bankbestuurders en commissarissen, ook voor bankmedewerkers met klantcontact en effectenhandelaren gaan gelden. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) wil dat een grotere groep werknemers in de bankensector de ethische verklaring aflegt.

De uitbreiding is onderdeel van de Wijzigingswet financiële markten 2015.

Eed

De bankierseed geldt momenteel alleen voor bestuurders, toezichthouders en commissarissen van Nederlandse financiële ondernemingen.

Zij beloven met de eed onder andere het belang van hun klanten centraal te stellen en werkgerelateerde kennis niet te misbruiken. Integriteit en het dragen van verantwoordelijkheid zijn andere onderdelen van de ethische code.

Hervormen

Vanaf 1 januari 2015 zouden ook personeel, dat veel contact met klanten heeft, en medewerkers die het ‘risicoprofiel van de financiële onderneming wezenlijk kunnen beïnvloeden’ – zoals effectenhandelaren – de eed moeten afleggen.

De uitbreiding past volgens het kabinet in de plannen uit het Regeerakkoord om de financiële markten te hervormen.

Depositogarantiestelsel

Naast de ruimere opzet van de bankierseed moeten banken hun klanten ook actief gaan inlichten over de werking en voorwaarden van het depositogarantiestelsel. Dit systeem beschermt de klant gedeeltelijk wanneer een bank failliet gaat.

De wetswijziging omvat ook een strengere geschiktheids- en betrouwbaarheidstoets voor medewerkers die over banktransacties met een groot financieel risico beslissen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.