economie

Econoom Paul Krugman: Nederland doet het helemaal verkeerd

Door Anna Vossers - 13 augustus 2013

De Belgische economie heeft het de afgelopen jaren beter gedaan dan de Nederlandse, terwijl de Belgische politiek grotendeels verlamd was. De regering in Nederland doet eensgezind en effectief ‘precies het verkeerde’.

Dat schrijft Nobelprijswinnaar en econoom Paul Krugman dinsdag in een weblog op de website van The New York Times.

De Amerikaanse economen Paul Krugman en Carmen Reinhart, dé toonaangevende economen in het aanhoudende debat over de wereldwijde economische crisis, komen naar Nederland!

Vergelijking

De Nederlandse regering, met haar beleid van soberheid en bezuinigingen, is in Krugmans woorden hard bezig te proberen ‘Het Goede te Doen’ – en dat op een zeer krachtige manier. Tegelijkertijd is de Belgische politiek volgens de econoom ‘ernstig verdeeld’.

Maar als je de economische prestaties van de twee buurlanden bekijkt, schrijft Krugman, zijn de verschillen niet groot. De werkloosheid is tussen 2007 en 2013 in België met 0,5 procent gestegen, in Nederland met 2,7 procent. De rente staat in België op 2,54 procent, in Nederland op 2,03 procent.

‘Het is moeilijk om niet te denken dat België beter af is met politieke verlamming dan Nederland met een verenigde, effectieve vastbeslotenheid om alles precies verkeerd te doen,’ concludeert Krugman.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.