economie

Een miljard euro van particulieren zit vast in kantoren

Door Anna Vossers - 10 augustus 2013

Tienduizenden particuliere beleggers kunnen niet bij het geld dat zij hebben geïnvesteerd in kantoren. Ruim een miljard euro inleg van particulieren is bevroren en het is zeer onzeker of de beleggers er iets van zullen terugzien.

Dat schrijft de Volkskrant zaterdag.

Ondernemers

Particulieren hebben ongeveer vijf miljard euro belegd in vastgoedfondsen. Het gaat volgens de Volkskrant om rijke tandartsen en accountants, maar ook om veel kleine ondernemers en mensen met een erfenis. De belofte van de fondsen was dat de beleggers na zeven tot tien jaar hun inleg zouden terugkrijgen, als de huizen, kantoren, winkelcentra en vakantieparken zouden worden verkocht.

Maar geen enkel fonds dat in kantoren investeert, is de afgelopen jaren afgerond. Door kantorenleegstand zijn er geen kopers voor die bedrijfsgebouwen te vinden. Een miljard euro van particulieren zit daardoor helemaal vast.

Als een fonds wel wordt afgerond, dan gaat het meestal om faillissementen waarbij de beleggers een groot deel of hun volledige inleg kwijt zijn.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.