economie

Extra banen scheepsbouwer vooral naar Polen en Roemenen

Door Shari Deira - 29 augustus 2013

De megaorder die een van de grootste scheepsbouwers van Nederland, IHC Merwede, deze maand binnenhaalde, levert vooral werk op voor technici uit Polen en Roemenië. Van de nieuwe werknemers komt maar een klein deel uit Nederland.

Dat zegt directeur personeelszaken van de scheepswerf Bert van der Sluis donderdag in het AD.

‘Er komen bij ons driehonderd mensen extra aan het werk door die order. Van de nieuwe werknemers zal een relatief klein deel uit Nederland komen. Misschien een kwart.’

Impuls

IHC Merwede zoekt lassers en andere technici en die zijn in Nederland niet te vinden. ‘De scheepsbouwspecialisten die wij nodig hebben, zijn hier gewoon niet. Wel schrijnend met 700.000 werklozen,’ zegt Van der Sluis.

De scheepsbouwer haalde begin deze maand een opdracht van ruim 1 miljard euro binnen. Het bedrijf moet zes schepen bouwen voor de ontwikkeling van olievelden voor de kust van Brazilië. De order werd gezien als een impuls voor de werkgelegenheid in de scheepsbouw.

Behalve uit Polen en Roemenië worden ook technici gehaald uit Bulgarije, Kroatië, Portugal en Spanje. In Nederland zijn er te weinig technici op mbo- en hbo-niveau, zegt Van der Sluis. ‘Je moet het diploma hebben en recente werkervaring. Die mensen moet je in Nederland met een lampje zoeken.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.