economie

Fitch: waardering Nederland blijft hoog, vooruitzicht negatief

Door Shari Deira - 20 augustus 2013

Kredietbeoordelaar Fitch houdt vast aan de hoogste kredietwaardering voor Nederland. De waardering AAA- geeft aan dat Nederland ‘onderliggend een sterke economie, instituties en kredietmogelijkheden’ heeft.

Dat heeft Fitch dinsdag bekendgemaakt. Hoewel Nederland de hoogste kredietbeoordeling houdt, is de verwachting voor ons land nog steeds ‘negatief’.

Recessie

De negatieve verwachting betekent dat er een gerede kans is op een afwaardering van de beoordeling van de staatsschuld. Fitch geeft als reden voor deze verwachting de ‘verslechterde dynamiek rond de staatsschuld’ en de ‘aanhoudende economische recessie‘.

De kredietbeoordelaar gaat ervan uit dat de economie van Nederland dit jaar met 1,3 procent krimpt en volgend jaar op een nulstand uitkomt. Het herstel van de economie in de eurozone biedt ruimte voor ‘een iets positievere ontwikkeling’.

Schuld

Volgens Fitch zet de verslechtering van de Nederlandse staatsschuld voorlopig door, en zou deze in 2018 kunnen pieken. De hoogte van de schuld blijft wel ‘binnen de AAA-tolerantie’, wat zou kunnen betekenen dat Fitch niet van plan is de kredietpositie van Nederland af te waarderen.

Moody’s liet maandag weten voorlopig niet over te gaan op een afwaardering van de Nederlandse kredietwaardigheid. Deze kredietbeoordelaar gaat ervan uit dat de staatsschuld binnen drie à vier jaar zal dalen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.