economie

FrieslandCampina kocht van besmette melkproducent Fonterra

Door Anna Vossers - 05 augustus 2013

Het Nederlandse FrieslandCampina heeft in het verleden eitwitconcentraat gekocht van Fonterra, een Nieuw-Zeelandse babymelkpoederproducent. Duizend ton aan producten van Fonterra is mogelijk besmet met een gevaarlijke bacterie.

Zuivelbedrijf FrieslandCampina blijkt ook eiwitconcentraat van Fonterra te hebben gekocht, schrijft NRC Handelsblad. FrieslandCampina benadrukt dat het de besmette partij niet heeft ingeslagen.

Paniek

Onder meer in Azië is paniek uitgebroken nadat Fonterra zaterdag bekendmaakte dat het het bacteriën die botulisme kunnen veroorzaken, heeft aangetroffen in een voorraad melkwei. De besmette partij is bij acht afnemers van het Nieuw-Zeelandse bedrijf terechtgekomen, onder meer in Australië, Azië en het Midden-Oosten.

Volgens de Nederlandse topman van Fonterra, Theo Spierings, is niemand ziek geworden.

Schoonmaak

De bacteriën kwamen vermoedelijk uit een leiding van een fabriek in Nieuw-Zeeland die niet voldoende was schoongemaakt. Theo Spierings hield maandag in de Chinese hoofdstad Beijing een persconferentie waar hij zijn excuses aanbood voor de ‘stress en commotie’ die de bacterie-uitbraak heeft veroorzaakt.

Chinezen importeren massaal in het buitenland geproduceerd babymelkpoeder sinds tienduizenden baby’s in 2008 ziek werden van met de giftige stof melamine bevuilde melk. In verband met de besmetting van Fonterra legde China alle import van melkpoeder uit Nieuw-Zeeland en Australië stil.

Kritiek

In Nieuw-Zeeland is kritiek op de trage handelswijze van Fonterra, dat het eiwitconcentraat al in mei vorig jaar produceerde. In maart werd de mogelijke aanwezigheid van de bacterie al geconstateerd.

Volgens Spierings was het echter noodzakelijk meer tests uit te voeren om uit te vinden of de bacterie schadelijk was.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.