economie

Grootste daling van koopkracht sinds 1985

Door Tom Reijner - 20 augustus 2013

De koopkracht van Nederlanders is vorig jaar met 1 procent gedaald. Dat is het sterkste verlies aan koopkracht sinds 1985. In 2010 en 2011 daalde de koopkracht ook, maar met respectievelijk 0,5 en 0,8 procent was die daling minder sterk dan in 2012.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag. Het CBS houdt sinds 1985 bij hoe de koopkracht zich per jaar heeft ontwikkeld. Voor 1985 deed het bureau dat over een tweejaarlijkse periode.

Zelfstandigen

Volgens het CBS bleef het koopkrachtverlies voor werknemers beperkt tot 0,4 procent. Zelfstandigen, ondernemers met en zonder personeel, gingen er echter met 2,7 procent fors op achteruit.

Het is opvallend dat in deze groep zelfstandigen de spreiding groot is. Bij een tiende van de zelfstandigen daalde de koopkracht met ten minste 29 procent, terwijl bij een even zo grote groep de koopkracht juist steeg met 28 procent of meer.

Economische crisis

In de periode 1985 tot en met 2009 was er een voortdurende stijging in de koopkracht van Nederlanders, met uitzondering van 1994 – de koopkracht bleef hetzelfde – en 2005, toen er sprake was van een kleine daling.

Door de economische crisis is de koopkracht van Nederlanders de afgelopen jaren afgenomen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.