economie

Imtech in het rood, oud-bestuurders betalen bonus terug

Door Shari Deira - 27 augustus 2013

Twee oud-bestuurders van Imtech moeten hun bonussen over 2010 en 2011 terugbetalen. Begin dit jaar kwam omvangrijke fraude bij de technische dienstverlener aan het licht waardoor de oud-bestuurders onder druk kwamen te staan.

Imtech maakte het nieuws bekend tijdens de presentatie van de cijfers over het eerste half jaar.

Fraude

Oud-topman René van der Bruggen moet 1,5 miljoen euro terugbetalen, en financieel topman Boudewijn Gerner 700.000 euro. De bedragen bestaan uit zowel de bonus uitgekeerd in contanten als de bonus in aandelen over die jaren.

Begin dit jaar kwam aan het licht dat er was gefraudeerd bij Imtech in Polen en Duitsland. In Duitsland betaalde een toenmalig topman van het bedrijf miljoenen euro’s aan een onbekende partij en het voormalige management maakte zich schuldig aan valsheid in geschrifte.

Afboekingen

De halfjaarcijfers van Imtech zien er niet goed uit. Het eerste helft van dit jaar leed het bedrijf een nettoverlies van 230,5 miljoen euro, tegen een verlies van 112,6 miljoen euro een jaar eerder.

Het verlies is te wijten aan afboekingen bij onderdelen en kosten voor herstructurering van het bedrijf. Bij de herstructurering van Imtech verdwijnen ongeveer dertienhonderd banen. Dit jaar moet de reorganisatie worden afgerond.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.