economie

Inflatie Nederland stijgt naar 3,1 procent in juli

Door Tom Reijner - 08 augustus 2013

Nederland heeft, na Roemenië en Estland, het hoogste inflatiecijfer van de Europese Unie. In de eurozone bleef de inflatie in juli onveranderd staan op een gemiddelde van 1,6 procent.

Nederland heeft het hoogste inflatieniveau sinds september 2008. Dat blijkt uit een persbericht van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat op donderdag werd gepubliceerd.

In juni was de inflatie, de stijging van het algemeen prijspeil, nog 2,9 procent hoger dan een jaar eerder.

Oorzaken

De hoge inflatie is toe te schrijven aan een sterke huurstijging. In juli was de gemiddelde huurstijging 4,5 procent. Zo’n stijging kwam sinds 1995 niet meer voor.

Een andere oorzaak van de hoge inflatie is de prijsontwikkeling van telefoon- en internetdiensten. Ook de prijzen van kleren hadden volgens het CBS een opwaarts effect op de inflatie.

Streven

De Nederlandsche Bank en de Europese Centrale Bank proberen de inflatie te beperken tot rond de 2 procent. Een te hoge inflatie is slecht voor de economische groei. De prijzen van goederen zijn immers te hoog.

Deflatie, een daling van de prijzen, is daarentegen ook niet goed voor de economie. Een prijsdaling leidt niet per definitie tot meer bestedingen: consumenten wachten een verdere daling af.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.